söndag 6 maj 2012

Trädgårdsdrömmar

Idag har jag varit ute i trädgården precis hela dagen, med undantag för lunch. Jag har planterat och planterat. Jag älskar att åka till Handelsträdgårdar och Blomsteraffärer, och jag älskar att plantera i krukor. Igår var jag runt på trädgårds-turné. Var runt i lite olika affärer, och kollade bl a på marksten och plattor, buskar och blommor och drömde om en fantastisk trädgård.

Tyvärr är vår trädgård inte alls så fin och grönskande som jag skulle vilja ha den, men kanske nån dag, den tålmodig får se :-) Trädgården bör fylla 70 år i år, så gammalt är iaf vårt hus. Den var nog inte så väl anlagd från början, gräsmattan är som en puckelpist. Och när vi flyttade in hade huset stått tomt ett tag, och den gamla tanten som bott där hade inte skött trädgården på många, många år. Gräset växte knähögt, även i de s k rabatterna. De blommor som tittade fram, dök upp på de mest besynnerliga ställen, inte där de borde vara.

Nej, det här är inte min trädgård. Det är hembygdsgårdens...

Och i många år har vi lagt vår energi på att sakta renovera huset, det mesta har vi gjort och vi har gjort det själva. Men vi är också lyckligt lottade och har både snickare, rörläggare och elektriker i släkten! Vi har bytt panel, fönster och dörrar på hela huset. Byggt ny balkong, ny altan och nu senast ett soldäck. Byggt nytt kök och gjort ett nytt badrum på övervåningen, där det inte fanns något, och vi helkaklade hela badrummet själva! Vi har renoverat alla rum och lagt nya golv i flera av dem, byt elen i nästan hela huset, dragit nya avloppsrör och en massa annat. Nu har vi källare kvar, där ny tvättstuga håller på att ta form och sen, sen är det trädgårdens tur! Vi har nu börjat planera för lite murar, marksten och sjösingel kring soldäcket, och det ser jag fram emot! Allt som kan minimera den omöjliga gräsmattan är bra! Förhoppningsvis skall det till slut kvarstå så pass lite gräsmatta, att vi mäktar med att gräva upp den och anlägga ny!

Det har tagit mycket tid och kraft, men vi är också väldigt stolta över allt vi gjort. Sen är det såklart så att vi tycker det är väldigt roligt att "starta projekt" som vi säger, och vi jobbar väldigt bra ihop, gubben och jag. Det går kanske inte alltid så fort, vi är båda livsnjutare som måste njuta av livet så fort vi får tillfälle också :-) Idag har maken fått göra all grovgöra, grävande och sånt. Och jag har rensat ogräs och suttit i källartrappen och planterat både det ena och andra. Pelargoner har fått ny jord och större krukor, likaså två jättemurgrönor som jag har hängande på altanväggen, det enda som klara en hel sommar i blåst och med minimal vattning! En hängampel har jag planterat, den skall så klart hänga i pergolan över soldäcket! En pion har bytt plats, hoppas den överlever, den är faktiskt barnbarn till en pion som fanns mitt i gräsmattan när vi flyttade in i vårt hus!

Och nej, detta är inte heller min prunkande rabatt, det är svärmors ;-)

Jaha, det blev en hus- och trädgårdshistoria idag. Visste inte riktigt vad jag skulle skriva om när jag satte mig vid datorn. Långt inlägg som vanligt, typiskt mej, hoppas någon orkade läsa.

Man känner sig väldigt skönt trött när man får sjunka ner i soffan efter en hel dag ute! Önskar bara helgen kunde vara lite längre, den tar alldeles för fort slut!
Och slutligen, ett stort tack för alla era gulliga kommentarer!!
Önskar er en skön söndagkväll och en ny bra vecka!

5 kommentarer:

Saltflingan sa...

Kul att läsa om er husrenovering och era planer för trädgården! Det låter som ni får det väldigt fint. Vi sålde huset förra året och det enda jag saknar nu när det blir vår är trädgården.

Myggan sa...

Jag gillar dina långa inlägg. =)
Jag har också tillbringat dagen i trädgården, men jag kom aldrig till någon plantering. Nu är man "härligt" trött i kroppen.
/Anna

Anette sa...

Jag tycker det är väldigt roligt att läsa dina "långa" inlägg. Vilken lycka att få, och kunna, renovera hus och trädgård så det blir som man vill.

Mon jardin en ik sa...

Det är så roligt att läsa dit långa inlägg när jag sitter här i lugn och ro efter en hel dag ute.Efter oändlig många regndagar hade vi idag sol och värme.Det känns nu i kroppen för klart att jag gjorde alldeless för mycket i trädgården.
Kram
Anje

Garntrollet sa...

Det enda "negativa" med egen trädgård är väl att den behövs ses efter, fast det är ju även positivt när man vill, kan och har lust :-)

Hoppas att körsbärsträden blommar till mammas födelsedag! Blommorna är så fina. Jag plockade in grenar från lite väl "ovalda" buskar (bla äpple) och när de stått inne i ett par dagar blev vi snuviga alla i familjen! Jag tror att de spred pollen... Snuvan försvann då jag kastade ut grenarna och stängde alla fönster! :-) Jag som aldrig tidigare reagerat på pollen.

Ha en trevlig helg!