söndag 29 augusti 2010

Mini-semester-rapport!

Väskorna är uppackade, matsalsbordet fullt med garn, diskbänken full av rysk champagne och kylskåpet fullt med choklad!!

Så där skönt avslappnat trött, nöjd och glad med halsont, ömma muskler och en blå fot är jag nu hemma från minisemestern i Tallin & Stockholm!

Lite halsont botar vi med KanJang och stela onda muskler är ju bara att vänta efter att ha traskat kullerstensgator upp och ner och fram och tillbaka. Och en blå fot fick jag när jag trampade ner i ett hål i gatan i Stockholm, tack o lov kunde jag gå i stan hela dagen på den.

Den välkända stadsporten i Tallin
Så härligt och roligt vi har haft!! Jag skall försöka sammanfatta helgen men det finns risk för att det blir ett långt inlägg. Vi åkte med Baltic Queen, ny och fräsch båt med lagom utbud av restauranger och barer mm. Klassisk kryssningsunderhållning med levande orkester, dans och färgsprakande show på kvällen, kul! Vi hade bokat ett bord i restaurangen Grillhouse där vi grillade oxfilé på lavastensplattor. Mycket gott och humana priser.

Och så vacker Stockholms skärgård är, den har jag länge velat se! Något helt annat än vår karga Västkust. Allt är så grönt och fint, men jag tycker nog våra täta klungor med vita och röda skärgårdshus är lite charmigare än den spretiga arkitekturen på Stockholmsöarna.

Utsikt österut uppifrån stadsmuren
Tallin var en charmig, vacker och lugn stad med vänliga människor. Det är väldigt mycket medeltid över deras gamla stad. Mycket kyrkor, tinnar och torn. Och vi hann se väldigt mycket. Trodde att en dag i Tallin skulle kännas stressig, men det gjorde den inte. Vi vandrade på stadsmuren, och tillbringade mycket tid i gränderna i gamla stan.

Många kyrkor, murar, tinnar och torn
Gick även ett par kilometer utanför gamla stan till en marknad för den estniska lokalbefolkningen. Kul att se, kändes som att förflytta sig 30 år tillbaka i tiden, väldigt ryskt/öststat på något sätt. Inte mycket för oss västerlänningar att shoppa men vi köpte massor med choklad, en chokladkaka kostade sisådär en 2,50!

Kantarellerna kostade knappt 35 kg/kg!
Och jag fick mitt lystmäte för garn tillfredställt, oj så mycket garn det fanns överallt. De (i mitt tycke) bästa garnerna hittade jag inte i garnaffärerna utan i små affärer som sålde linnehantverk. Maken bara skrattade åt mitt garnfrosseri & fynderi. Av min medhavda garnbudget på 700 kr gick det bara åt ca 400 kr och för det fick jag 1,3 kg garn! Allt är köpt i gamla stan och det är bara estniska garner för det kändes kul att köpa det inhemska. Andra garner tyckte jag inte heller var så billiga eller av den kvalitén att det var värt att lägga pengarna på.

Estnisk garnfrossa - blir förmodligen vantar och sjalar!
De gröna härvorna och de effektfärgade garnerna som ser ut som Kauni-garn hittade jag i en linneaffär som hette Kallenki nånting, låg mitt emot "Ylleväggen", stadsmuren där alla stånden med färdigstickade alster finns, totalt 700 gr garn för ca 220 kr.
De mullvad-puder-beige-rosa härvorna Villa hittade jag också i en linneaffär. Dom är jättemjuka och härliga och jag hade gärna köpt fler, men det fanns bara i dessa lite udda färgerna. (Den bruna härvan har rosa-beige meleringar, syns inte på bilden) Där var det dessutom 20% rea, så jag betalade ca 47 kr för 200 gr.

Any-garnerna (100 gramsnystan) köpte jag i affären Pronksi Lööngapood, som ligger i källarplanet på en liten galleria på gatan Viru, en av gamla stans huvudgator. En välsorterad garnaffär med båda estniska garner och andra mer eller mindre kända märken från övriga Europa. Var också inne i affären Liann Löngad som låg i gallerian Kaubamaja väster om gamla stan, men här köpte jag inget. Sortimentet var mest italienska garner, mycket acryl och inget estniskt.

Kan rekommendera hemsidan Knitmap som jag hittade innan jag åkte. Skriv in staden du skall åka till och upp kommer en karta med affärer, deras öppetider och ev. hemsidor och rescensioner!

Den mäktiga Alexander Nevskij-katedralen i motljus
Efter Tallinresan hade vi en dag i Stockholm också. Förmiddagen tillbringade jag stickandes i Humlegården medan maken besökte en HiFi-butik på Karlavägen som han pratat om länge. Det var han väl värd efter att ha följt mej på garnsafari i Tallin och sen burit alla mina garnkassar! (Men tänk så bra alla garnerna var när champagneflaskorna skulle packas ner i väskan - perfekta mjuka mellanlägg för känsliga skumpaflaskor! :-)

Sen guidade jag maken ute på söder. Han är oftare i Sthlm än jag, men är alltid på mässor el likn så han hinner aldrig vara "turistig". Nu gick vi en klassisk rundvandring från Mose Backe torg via Fjällgatan och kollade utsikten över stan. Åt en god lunch på Ersta terasser och vandrade sen vidare runt Vita bergen och Sofia kyrka, och längs Skånegatan ner till Medborgarplatsen. Sen var vi ganska möra i benen efter två dagars traskande.

En av de små arbetarhusens fina innergård, nedanför Sofia kyrka
Åkte hemåt och stannade i Jönköping och åt en god middag ute på piren. Då har man åkt mer än halva vägen och det är lagom att sträcka på benen och äta och sen går sista biten hem ganska fort. Det var festival i stan så det gav ju lite extra lördagsstämning, flanerade runt en stund innan vi fortsatte färden hemåt. Men fy så kallt det var i Jönköping, termometern visade 10 gr brrr! I Tallin och Stockholm hade vi sol med lite moln, perfekt stadsväder.

Nu skall jag försöka läsa ikapp lite bloggar, oj så mycket ni hinner skriva på tre dagar!!
Sen är det nog dags för lite fika med estnisk choklad till - och så får jag nog gå och klappa och lukta lite på mina garnskatter!  Ha en skön söndag!!

13 kommentarer:

Mia stickar sa...

Välkommen hem du verkar ha haft en kanonresa!

miaring sa...

Vilken härlig resa du beskriver. Tallin är verkligen en fantastisk stad att besöka, vi var där precis innan jul 2004. Det snöade och blev helt magiskt. Välkommen hem
Mia

Cecilia sa...

Ojojoj, nu blev man ressugen! Knitmap var ju galet fiffigt! Härliga garnfynd har du dessutom gjort.

Veronica sa...

Vilken mysig resa du verkar ha varit på. Att köpa garn i Tallin är barnsligt roligt, det är ju så billigt att knappt tror det är sant. Kul att du kikade in hos mej =)

Rosenvante sa...

Verkar ha varit en jätte mysig resa ni gjort.
Jag har ju varit i Riga i helgen, men inte ett enda garnnystan såg jag. Tur du fick tag i lite fynd.

Garntrollet sa...

Vad det låter härlig och fina bilder. Tallin ser verkligen fint ut. Och vilka fina garner, jag gillar färgerna! Men vad trist med hål i gatan! Aj, aj... Hoppas att foten har blivit bra.

Vi har sett Munchen, även fast mitt minne sviker mig just nu. Men jag vet att jag tyckte den var bra, då jag hade sett den. Det finns en annan film om Baader Meinhof (den vi såg var lite för mycket "rockvideo" och handlade mest om Andreas Baader). Den andra filmen heter (tror jag) Baader Meinhof Komplex och ska vara bättre än Baader.

Tina sa...

Fina bilder(som vanligt) från en inspirerande resa! Kul att fynda så fina garner!

Anna sa...

hej vad härligt ni haft det, rolig site knitmap, härliga garnet!

The Willow Fairy sa...

Garn, choklad och champagne... ojojoj vad inspirationen måtte flöda hädanefter...

Vackra bilder och verkliga fyndgarn också, men när det gäller kust och hav så vill jag nog allra helst ha vårt karga bohuslän...

Marianne sa...

Vad mysigt ni ser ut att ha haft. Vilken härlig hög med garner.

Garntrollet sa...

Ps. Du har fått en utmärkelse av mig.

Anelias hantverk sa...

Vilken härlig resa ni har gjort! Det är några år sen jag var till den vackra shoppingstaden Tallin. Stockholm är också en mycket vacker sommarstad. Men jag beundrar nog mest er vackra Bohuslänska skärgård.
Ha en fin höstdag!

Iwona sa...

Champagne och choklad, ocg garn! Vilken härlig resa!