tisdag 15 oktober 2013

Rolig virkning!

Jag har virk-experimenterat! Såg en rolig virkteknik hos Greitzan som jag var tvungen att prova. 
Tekniken är lite densamma som att sticka med lyfta maskor, men i virkning blir det lättare.


Har man många färger blir det snyggast och enklast om man bara virkar från höger och alltså börjar på ny tråd varje nytt varv. Men jag testade att virka fram och tillbaka med två färger och det funkar också, nu virkade jag i bakre maskan på rätsidan och då får bara tänka på så att man virkar i den främre på avigvarvet. Det blir inte lika snyggt med aviga varv, men det funkar, kan vara bra om man vill provvirka lite för att kolla färger mm, så man kan löpa upp igen och spara garnet.

Nu körde jag på med nästan alla mina färger ur ”disktrase-korgen” med Soft Cotton-nystan. Gjorde nästan slut på alla små restnystan, bra! Resultatet blev en grytlapp i regnbågens färger! Garnet är grövre än det Greitzan använd till sin fina kudde, så strukturen blev lite klumpigare. 


Hade det inte varit för att jag virkad ”sidokanter” hade avigsidan varit lika fin som rätsidan!
Vill ni testa kan ni kolla mönstret här!


När jag tänker tillbaka så är det faktiskt virkningen som jag började min ”handarbetsbana” med på 70-talet. Visst kunde jag sticka och på syslöjden fick jag ihop ett stickat mumintroll kommer jag ihåg. Men stickningen drog nog igång på 80-talet med alla stora fluffiga tröjor!
Kanske blev jag virkinspirerad av farmor som var en mästare, hon virkade fantastiska dukar med sytrådstunna garner och superfina virknålar, hon hade alltid en virkning i knät och många, många är de fina dukar jag och alla andra kusiner fått av henne och som tyvärr hos dom flesta nu ligger i någon låda…

Och i mammas veckotidningar fanns det på den tiden alltid virkmönster. Jag minns en jul, jag tror jag var runt 12 år (finns det några 12-åringar som sitter och virkar nu förtiden…? Skulle vara amigurami isåfall :-) och hade en jättestor duk på gång som mormor skulle få i julklapp. Men ju större den blev desto längre tid tog ju varje varv, och på julaftons förmiddag höll jag fortfarande på med duken och virkade som en galning. Till slut insåg jag att jag skulle inte hinna klart, såg jag improviserade bort de sista varven (tre varv tror jag det var) och gjorde ett avslutande varv och packade snabbt in den!


Denna duk hade mormor alltid framme på ett runt bord, och när hon gick bort kom duken tillbaka till mig och ligger nu på min garn-kista och påminner mig om mormor och den julen jag virkade frenetiskt in i sista minut J

8 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

Jisses så häftig virkning - ser ut som brickor som är lagda på varandra! Även jag har virkat väldigt mycket på 70- och 80-talet, men nu blir det mera sporadiskt. Just nu har jag dock tagit upp det igen - det är kul!

Så fin duk du virkade till mormor!

Margita sa...

Vilken underbar berättelse och vilken fin duk

Mon jardin en ik sa...

En sån fin historia om den 12åriga flicka som bara satt och virkade. Mycket vacker duk blev det och så fin att den finns hos dig igen. Min mormor lärde mig allt om handarbete utom just virkning. Det tog lång tid för mig att upptäcka att även det var en rolig teknik.
Gryttlappen ser ganska häftig ut med alla fina färger.
Anje

nattugglan sa...

Så fin virkning,, hon har mycket fint greitzan.Ser ut som regnbågens alla färger..det blev snyggt då det va sådär efter varann.. Duken va så snygg.. tänk va man virka stora dukar förr.. jag köpte ju en på loppis för en tid sen för ynka 5 euro,(50 kr)..det är ju inte ens för garnet...ha en bra virkdag!

Mia stickar sa...

Satt också och virkade som tolvåring på sjuttiotalet, stickningen kom långt senare! Den där regnbågsvirkningen blev jättefin, gissar att du virkade över trådarna annars blir det ett mörker att fästa!

Susilull sa...

Jag virkade inte över trådändarna... så ja, fästa trådar höll jag på med en hel kväll :-) Eftersom det var ett test från början och jag ville kunna löpa upp igen om det inte blev bra, så drog jag med mig garnet från sida till sida.

Rosenvante sa...

Vilken härligt vacker grytlapp och underbar historia. Jag började min bana med stickning och jag var just 12 år när jag gjorde min första tröja. Virkning kom in senare i mitt liv och jag gjorde alla mina gardiner själv. Antalet dukar ska vi inte ens tala om, de lever ännu sina liv och kommer fram till bland annat jul och påsk.

Blenda sa...

Så himla fin grytlappen är, det där måste jag nog testa, det såg inte så svårt ut när jag kollade hur man gör! Och ännu smartare att göra som du och virka från båda hållen, tyckte det blev minst lika bra!

Och din fina julklappsduk, den är ju jättefin! Jag började också med virkning först, mamma virkade mycket och lärde mig. När jag flyttade hemifrån 1988, så virkade jag mängder av dukar till min första lägenhet, i mintgrönt och aprikos! :-)

Och jag gjorde också det där mumintrollet i slöjden! (Vi är nog ungefär lika gamla du och jag.) Men jag började inte sticka på riktigt förrän jag fick barn, babykoftor och så där. Sen vilade intresset några år, tills jag tog upp det igen runt 2008 kanske.

Nä, om jag skulle gå ut och plocka lite äpplen till en kaka kanske! :-)

Ha en bra helg! /Blenda