lördag 19 oktober 2013

Äppel Päppel Pirum Parum


Många är vi som har trädgården full av äpplen, och vad skall man göra av alla äpplen?
Blenda skrev om äpplen och dåligt samvete, och Rosenvante bjöd på äppelkaksrecept när hon tröttnat på paj. Igår såg jag recept på smarriga Äpplegömmor hos Nattugglans garnpåsar. Jag börjar också tröttna på paj, så jag skall testa lite nya recept men bjuder er på ett eget beprövat recept.
En smarrig, snabb kaka som sparar disk – det låter väl bra!!

Kastrull-äpplekaka

100 g smör
2 dl mjöl
2 dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ägg
1-2 äpplen

Smält smöret, låt det svalna lite - skala äpple och skär klyftor under tiden.
Häll i socker och mjöl i en hög ovanpå det smälta smöret i kastrullen.
Häll i vaniljsocker och bakpulver och rör ihop lite med mjölet. Rör sen ihop allt.
Blanda i ett ägg i taget och rör - vispas ej!
Garnera med äppleklyftor och strö över lite kanel och socker.
Lägg inte på för många klyftor och låt det vara "space" i mitten, så minimeras risken att kakan blir "döbakt".
Gräddas mitt i ugnen i 175 gr ca 30 min.
Serveras gärna lite ljummen med en klick vaniljglass till, mums!


Jag har inte så dåligt samvete för alla våra äpplen, jag gör så gott jag kan. Jag har en svåger som har höns, så första gänget nedfallna småäpplen och halvskadad fallfrukt fick han, 6 kassar hittills tror jag och hönsen blir glada! När jag sen får lite ägg i retur blir jag glad!! Utöver det har nog närmare 20 hinkar dålig fallfrukt hamnat i komposten – då blir maskarna glada! Jag lade också ut en litet upprop på Facebook till mina vänner att dom kunde komma och hämta äpplen – blev av med två kassar i alla fall, och vännerna blev glada! Sen har då jag också gjort äpplepajer i mängd och ätit en hel mängd J. Laddat frysen inför vintern, att ta upp en paj i januarimörkret gör ju alla glada!

Jag kan tipsa om att göra pajer och frysa dem ogräddade så går det mycket fortare! Jag testade olika varianter förra året och kom fram till att det funkade precis lika bra att frysa dem ogräddade. Fyller folieformar med äpplebitar, strör över kanel och sen en smuldeg gjord på fiberhavregryn, mjöl, lite lite socker och smält smör och tjoff ner i frysen!

Nu har jag en äpplesort som börjar mogna och falla ner, dom är det tack o lov inte så ofantligt många, då halva trädet sågades ner i våras. Jag tycker inte dom är så goda att äta rakt upp och ner, det är mera matäpple. Så nu gör jag äppleringar av dem som jag torkar i varmluftsugnen, det blir supergott – nyttigt godis att bli glad av! Några av dessa äpplen brukar sitta kvar på trädet länge, då blir koltrastar, björktrastar och skatparet jätteglada! Och har man tur får man en skock sidensvansar som glada mumsar på äpplena också!

Och vill du skydda dina äpplen när du tar med dem i väskan till jobbet - gör som Cecilias Handarbetskorg - sticka en äpplegömma! Den kommer säkert att glädja någon! M a o av äpplen blir man glad!

Ha nu en glad helg allihop!

8 kommentarer:

Rosenvante sa...

Den ser ju onekligen supergod ut och som du skriver, den spar disk vilket ger höga poäng.
Jag hörde igår om att man kan koka äppelbitar som om man skulle göra äppelmos och frysa in i påsar för att ta fram när man ska göra pajer. Äpplen har tydligen inga begränsningar och det är nog tur det.

Anonym sa...

Härligt inlägg om äpplen. Bodde jag närmare skulle jag med glädje komma och plocka äpplen hos dig. Jag saknar helt äppleträd.

Eva S sa...

Det receptet har jag också i min ägo sedan många år tillbaka. Fast där inte fans något vaniljsocker eller bakpulver. Vet att det är jättegott med äpplen., strö över hackade mandel eller varför inte god choklad!

Rosenvante sa...

Jag gjorde den nu på eftermiddagen och den är verkligen supergod. Får väl erkänna att jag missade kanelen, men det man inte vet om gör ju inget. 3 bitar smaskade jag i mig, blir nog ingen kvällsmat i kväll antar jag. :)

Susilull sa...

Kul att du gillade den! Jag måste snabba mig att frysa in iaf halva kakan, annars försvinner den rasande snabbt här med. Maken undrade precis om det inte fanns lite mer äpplekaka... :-)

Sunna sa...

Tack för receptet, ska testas redan ikväll

Myggan sa...

Vilket smidigt recept! Måste provas. Och så smart att ha färdiga i frysen. Tinar du dem innan gräddning eller går det att ställa in i ugnen direkt?
/Anna

Susilull sa...

Jag tinar pajerna i ljummet vatten oxh gräddar sen med ungf samma tid som "vanligt" 20-30 min. Det har alltid funkat med mina äpplen men det är säkert en fördel om det är saftiga äpplen.