torsdag 28 april 2011

Lyxig solfjäder (Pandasjal) i solskenet!


Jag har haft en gosig "hög" i mitt knä hela påskhelgen.
Alla tillfällen till stickning ute i solen har tagits. Så nu har jag fått både fin solbränna och en lyxig solfjäderssjal!
Mönstret är Panda DK Silk Fan Shawl, men i en egen variant.


Garnmängden var ju begränsad men jag valde att inte blanda in något annat garn och gjorde istället en v-formad sjal av mina 4 nystan Gurame Lily (200 g) och rundsticka nr 5.5. Det här garnet är helt ljuvligt med sina fina färger. Kvalitén är 100% "klifri" ull och strukturen är lite speciell, det är inte tvinnat utan mer som om det var "påtat", om ni förstår vad jag menar.


Vad kan väl vara bättre efter ett litet bad, än att få sträcka ut sig i kvällssolen på altanen! Garnet kändes lite stelt innan tvätt, men efter ett liten bad med ulltvättmedel är det mjukare än mjukast, känns mer som en lätt bomullssjal än en ullsjal.


Med mycket klurande och envishet, (och genom att inte följa mönstret) lyckades jag få ihop min sjal med bara ett enda klipp i ett av de fyra nystanen! Känns bra, nu har jag mina dyra nystan nästan helt intakta om jag skulle vilja löpa upp sjalen igen. Känns otänkbart just nu, men man vet aldrig.

På två ställen lät jag tråden löpa med längs sidan på fjädern, och gömde den sen när jag plockade upp maskor. Och två fjädrar lade jag upp från felsida och hoppade sen över ett varv i början för att slippa sticka mönstret från avigsidan. Jag kan inte längre se vilka som har ett varv mindre.


Den övre kanten stickade jag inte heller enl mönster, utan stickade ett varv slätstickning, ett varv med 2 maskor tillsammans + omslag (som i solfjädrarna) och avslutade med 2 maskor ihoptagning samt avmaskning från avigsidan som hjälper till att hålla kanten stabil och v-formad.
Här är lite halvtråkiga "på-galge-kort" också, har ju inte tid att vänta på fotograf och bra fototillfällen, vill ju blogga om min vackra sjal nu!! Är så nöjd! Storleken blev bra och den ligger fint över axlarna.
Det här var en jätterolig stickning! Kan tänka mej att göra en till med kanske lite restgarner och olika färger som matchar. Det känns lite tomt när en härlig stickning tagit slut. Vad göra nu??
Kanske, kanske hittar jag något att starta upp ikväll, eller så får det väl bli ett varv på något ufo...

Ha en skön Valborg och 1:a maj!!

20 kommentarer:

Margita sa...

Jättefin sjal och mycket fiffig modell

mary-ann sa...

jättesnygg sjal!

Stickstugan sa...

Det var den snyggaste sjal jag har sätt på länge, var hittar man mönstret till orginalet. Är sååå sugen på att prova om jag kan få till det lika bra.
Lotta

Anita sa...

Jättesnygg blev den.

Eva sa...

supersnygg!

Sunna sa...

du gjorde helt rätt som fortsatte med det garnet, den är underbar

Anonym sa...

Jättefin sjal man blir sugen att sticka en själv.Undrar också om det går att få tag på mönstret utan att handla det på nätet. / Veronica

Tina sa...

Oj, så snygg den blev!!
Härlig färg och finurlig lösning på mönstret.
Trevlig helg!

Christel Wijk sa...

Mycket läcker sjal, färgerna är väldigt fina ihop. Jättefint virkat. Tack för att du tittade in på min blog igår och gjorde en kommentar.
/Christel

Rosenvante sa...

Den är verkligen jättevacker. Så fiffigt du löste alla problem så du slapp klippa garnet. Men jag hoppas ju att du inte tänker rimpla upp den utan använda den mycket flitigt.
Ha en trevlig valborg du också

Blenda sa...

Fin sjal! :-)

ha en bra Valborg!
/Blenda

Anna sa...

Den är jättefin, kul att göra en annan "variant", jag gillar mönstret. Låter som du hade en fin påskhelg, hoppas denna blir lika bra.

teresa sa...

Vilka vackra färger!!

Anelias hantverk sa...

Men vilken underbart vacker sjal! Helt otroligt att man göra en sådan! Ja visst har det varit sommarväder här, jag har njutit!
Ha en skön dag!

Hedvig sa...

Jäklar vad snygg! :)

Gunilla sa...

vilken läcker sjal!!!

Greitzan sa...

Vilket fint arbete! Snyggt, originellt och väldigt fin färg- kombination!

englundskan sa...

Riktigt fin, den vill jag försöka göra. Vet du om beskrivningen finns på svenska?

englundskan sa...

Ja men det var ju inte så svårt om man tänker efter! Visserligen kör de med engelska förkortningar ibland och ibland inte men med dina tydliga foton så funkar det. Tack

englundskan sa...

Jag fixade det! Delvis tack vare dina foton. Tack