fredag 1 oktober 2010

En tant-de-lyx dag!

04.30 ringde väckarklockan. Hjälp, vad är det som händer, jag somnade ju nyss...
Visst ja, maken skulle ju köras till tåget, han ska iväg till Sthlm en sväng. Gäsp!

Men väl hemma igen vid 6-tiden läste jag morgontidningen och sen njöt jag av lyxen att kunna krypa ner under täcket igen! För jag har förmånen att inte jobba riktigt 100%, alltså inte heltid. Alla som vill och kan borde unna sig den lyxen. Jag kan alltså ha en ledig dag med jämna mellanrum, ofta försöker jag ta fredagar. Jag har ett ganska fritt jobb så jag kan styra min tid själv. Och jag är noggran med att inte låta den lediga dagen bli en städ-dag!

Efter att ha slumrat en liten stund till stod jag upp och åt frukost, tidningen hade jag ju redan läst, så jag började skriva en liten att-göra-lista för helgen. Inga måsten, men saker som är bättre att ha på papper än att ha gnagande i huvudet. Med på listan står att Annis-Maja sjalen skall tvättas och blockas. Har ju varit färdig ett tag nu...
Medan jag satt där och skrev fick jag en väldans lust att bege mej ut i skogen - fanns inte med på listan - men är man nu en tant-de-lyx så gör man ju det man känner för :-)

Fortsättning följer i ett annat inlägg...
Annis Maja fick snabbt hoppa i plurret. Bäddade ur sängar och hängde ut täcken på vädring, hoppade i skogsmulle-kläder och stack iväg till skogen. Så skönt!
Traskade runt lite på mitt och dotterns "hemliga" svampställe, inte en ätlig svamp så långt ögat nådde, hrmpff.. har någon hunnit före?! Spanar efter rätta miljön, i norrläge bland tallbarr och blåbärsris, där brukar dom gömma sig. Och så, plötsligt händer det! Där är dom ju, dom små rackarna! Så skickliga på att kamoflera sig, man måste liksom ner i marknivå för att se dom - trattisarna - och plötsligt finns dom överallt, och är så himla roliga att plocka.


Mitt lager av torkade trattkantareller tog slut för ett tag sen så det känns bra att fylla burkarna igen. En perfekt svamp att torka, bara att smula ner i direkt i såsen, lägga i grytan eller blöta upp och göra svampstuvning av.

Hittade några små fina taggsvampar och ett par kantareller också. Så lunchen var given - omelett med blandsvamp, rökt sidfläsk och lite västerbotten ost. Och till det lite egenodlade tomater och hemmagjord vinbärssaft från kära mor. Mums!

Sen blev det svamprensing och efter det en kopp kaffe och lite rester av blåbärspajen från krabbkalaset vi hade i onsdags.

Krabborna var så goda, men det var tur vi hade fått många för flera var "tomma". Det är ju också en lyx, att ha en far och bror som gillar att fiska ibland och som emellanåt även får god fångst. Krabborna var bonusfångst i jakten på havets svarta guld, som pågår längst västkusten sen i måndags (hummerfisket).Nu skall jag nåla upp Annis Maja sjalen och göra lite annat smått och gott på min lista. Bl a skall jag rensa garderober och skicka iväg allt som inte används till bättre behövande. Och så skall jag förbereda lite för en resa till Skottland som jag, maken och några vänner sticker iväg på i nästa vecka. Det skall bli så skönt att komma iväg "hemifrån" för september har varit en ruskigt hektiskt månad för oss båda. Kanske skall kolla upp om det finns några garnställen dit vi skall. Vi kommer att vara i Glasgow, längst västkusten och på ön Islay. Kom gärna med tips om ni varit i trakterna!

Önskar er alla en skön och lyxig helg!

P.s Förmodligen blir det inget mer inlägg förrän vi är tillbaka från resan.

Foto fr http://www.islayinfo.com/             Portnahaven on the isle of Islay

10 kommentarer:

Tina sa...

Vilken härlig dag du har!!
Ja, visst är skönt att bara vara ledig och inte göra en massa måsten.
Ha en underbar resa till Skottland!

Rosenvante sa...

Wow, du är så duktig på att ta till vara på dina lediga dagar och njuta. Riktigt mysigt att få sådana dagar. Hoppas resan blir riktigt kul och att du får många härliga stunder.

Pärlmudden sa...

Hoppas ni får en underbar resa, ser redan nu fram emot att få läsa om den. :)
Vad underbar din Annis-Maja blev!! En riktigt glad-sjal.
Låter som om du haft en härlig dag trots tidig morgon.
Ha en skön helg!
Kram
Ann-Louise

Snygging sa...

Skönt inlägg. Är klar över att jag också är en tant dö lux utan att ens ha gjort nåt test. Ditt mys är dej "väl unt"

Marianne sa...

Vilken mysig dag du haft. Jag brukar också försöka göra bara roliga saker på mina lediga dagar. Det är så skönt när man är ensam hemma och kan bestämma själv.

Sunna sa...

vilken praktdag, en sån där riktig batteriladdare

Skogsflickan sa...

Åh, jag hoppas du får en underbar resa! Man behöver komma iväg lite ibland.
Och jag håller en tumme för att du hittar något bra garnställe dit du ska...

The Willow Fairy sa...

Nu blev jag lite avis - dit vill jag också resa. Ha en trevlig resa och lova att visa riktigt många foton när ni kommer hem.

Iwona sa...

Så gott med svampar som man plockat - och rensat ;) - själv!
Ha en härlig resa!

Samtal från min trädgård sa...

Åh, så härligt med lite lyx! Lyx är ju väldigt individuellt, så bara njut och snart är det väl dags igen för en dag? Jag hade min i måndags och det var härligt.